O restauracji

o resturacji

Salto to restauracja, która przez wielu nazywana jest wymarzonym, hiszpańskim domem. Znajduje się w zabytkowej kamienicy na warszawskiej Pradze. Powstała w 2005 roku z pasji i tęsknoty za hiszpańską kuchnią. Jej wystrój, kuchnia i atmosfera pozwalają zanurzyć się w świat słońca i najsłodszych pomarańczy świata.

Właścicielem lokalu jest Amido Salto, który do Polski pierwszy raz przyjechał na Targi Eurogastro w 2002 roku. Pokochał polską kulturę i jej tradycyjne potrawy. Regularnie przyjeżdżał do Warszawy na konkursy kulinarne. W końcu zamieszkał w Polsce. Po awansie do Kulinarnego Pucharu Polski w 2003 roku, w jego głowie narodził się pomysł na restaurację. W podziękowaniu za pokazanie polskiej kultury chciał przekazać Polakom trochę Hiszpanii, za którą tak bardzo tęsknił. Z pomocą synów Lukasa Salto i Maxa stworzyli idealnie dopracowane menu, które pozwala im wrócić do tradycyjnych domowych dań z rodzinnego miasta. Wspólnie stworzyli przytulny lokal, w którym najważniejsze są relacje, tak jak w hiszpańskiej kulturze. Kuchnia Salto skupia się głównie na kolacji, czyli głównym posiłku hiszpańskich rodzin, gdzie odwiedzający goście będą mogli poczuć się jakby byli w śródziemnomorskim domu. Salto Restaurant to rodzinne ciepło i tradycja, a zarazem idealne miejsce na spotkanie z przyjaciółmi przy słynnych tapas i prawdziwym hiszpańskim winie, sprowadzanym z najpopularniejszych winnic.

Niewielki lokal przewidziany na 30 miejsc jest cały czas pełny. Miesięcznie odwiedza go nawet 20 tysięcy gości. Jest to zasługa niepowtarzalnego smaku, idealnie dobranych produktów i przyjaznego klimatu, który dopełnia rodzinna atmosfera. Styl restauracji został zaczerpnięty z ulubionej nadmorskiej knajpy w Maladze, która jest rodzinnym miastem założycieli.