Nasza załoga

załoga

Rodzinna atmosfera i pyszne tradycyjne jedzenie współgra ze świetnym zespołem, który dzięki swoim hiszpańskim korzeniom dobrze wie, jak zachować oczekiwany smak i prawdziwy klimat. Nasza załoga stworzyła idealne menu, które łączy kulturę i prawdziwe smaki z nutą nowoczesnych kompozycji.

Amido Salto

właściciel restauracji

Pochodzący z Malagi pasjonat kuchni polskiej. Fanatyk prostoty i tradycjonalista. Uczestnik hiszpańskiej edycji programu Masterchef. Finalista Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego im. A. Białkowskiego i mistrz Polski w Potrawach z Owoców Morza. Restaurator i szef kuchni w hiszpańskich restauracjach i luksusowych wycieczkowcach. Od 2002 roku mieszka w Polsce i rozwija swoje kulinarne i biznesowe zdolności w rodzinnej restauracji Salto, którą założył z pomocą równie uzdolnionych synów. Oaza spokoju z hiszpańskim temperamentem. Towarzyski, elokwentny i zawsze pełen pasji. Nigdy nie osiada na laurach.

Lukas Salto

head chef

Absolwent szkoły gastronomicznej w Maladze. Początkowo pracował w małych nadmorskich restauracjach, gdzie skosztował od strony kuchni kultury gastronomicznej. Stawiając pierwsze kroki w tej branży, już w wieku 19 lat pokochał gotować. „Ma bzika” na punkcie wina, kulinariów, a przede wszystkim na dobrym smaku. Nieustannie poszukuje nowych inspiracji, które czerpie z rodzinnych tradycji i hiszpańskiej kultury. Przygodę z poważnym gotowaniem rozpoczął dopiero w 1998 roku, po przyjeździe do Polski na studia. Zatrudnił się w ekskluzywnej restauracji w Warszawie, gdzie jako zastępca szefa kuchni podbił wiele kulinarnych festiwali. W 2003 został szefem kuchni rodzinnej restauracji Salto.

Maximiliano Salto

zastępca szefa kuchni

Razem z bratem przyjechał do Warszawy w 1998 roku. Kulinarne skrzydła rozwijał od dziecka w Maladze, czyli swoim rodzinnym mieście. Pracował z najlepszymi hiszpańskimi restauracjami w Barcelonie i Madrycie. Jest skoncentrowany na smaku i z ogromną pasją rozwija swoje umiejętności. Nie potrafi usiedzieć w jednym miejscu. Miłość do kuchni wysłała go również za ocean, gdzie pracował w Nowym Jorku, jako szef kuchni. Pasjonat produktów lokalnych. Nienawidzi odgrzewanego jedzenia, dlatego w Salto trzyma piecze nad dostawami i świeżością podawanych dań. Uwielbia uczyć się nowych rzeczy i smaków. Wkłada całe serce w to, co robi.