Kuchnia hiszpańska

hiszpańska kuchnia

Hiszpania kojarzona jest ze słońcem, pięknym, błękitnym morzem i pysznym jedzeniem. Tradycje kulinarne są tu przekazywane z pokolenia na pokolenie. Każda rodzina posiada specjalnie spersonalizowane, prywatne przepisy otoczone tajemnicą rodzinną. Zwyczaje kulinarne Hiszpanów i Hiszpanek całkowicie różnią się od tych, które bardzo dobrze znamy w Polsce.

Kuchnia hiszpańska – śródziemnomorska jest zaliczana do najzdrowszych kuchni świata. Czy wynika to z nadmorskiego powietrza, które zawiera sporą dawkę jodu? Czy może chodzi tu o słońce, które sprawia, że owoce i warzywa są idealnie dojrzałe i pełne witamin? Wiele osób uważa, że smak hiszpańskich dań jest tak dobry, ponieważ Hiszpania jest bardzo szczęśliwym narodem. Ludzie są tu bardzo rodzinni i wkładają całe serce, aby przygotowany posiłek ucieszył ich bliskich. Przykładają dużą wagę do tradycji, których dużą częścią jest właśnie wspólna konsumpcja.

Wbrew pozorom w Hiszpanii najważniejszym posiłkiem nie jest śniadanie, a kolacja. Standardowe śniadanie, które jest absolutnie wystarczające to kawa i ciasteczko w niej moczone. Sklepy są przepełnione każdym rodzajem słodkich ciastek i herbatników. Hiszpanie wierzą, że są one źródłem wszelkich substancji odżywczych i witamin, które są im potrzebne na idealny start dnia. Widocznie różnimy się od tej kultury, ponieważ w Polskim domu śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i powinno zawierać dużo tłuszczów, białek i węglowodanów.

Wracając do kolacji hiszpańskich. Jada się je późnymi wieczorami w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Trwają nawet do kilku godzin i składają się z trzech dań. Posiłek zaczyna się od słynnych hiszpańskich tapas, czyli malutkich przekąsek podawanych na małych talerzykach. Są to najczęściej sałatki, oliwki, małe grzanki z pomidorkami i szynką parmeńską lub kiełbaską chorizo. Tapas mogą być również krewetki, ślimaki, sery, orzeszki, gazpacho, czy patatas bravas, czyli ziemniaczki z sosem – można porównać je do polskich gzików, tylko pokrojonych na małe kawałeczki. Danie główne jest podawane w ogromnych ilościach, co pozwala na wiele dokładek przy długich wieczornych posiłkach. Najsłynniejszym daniem jest paella, czyli ryż z szafranem i warzywami duszony na patelni. Hiszpanie dodają do niego owoce morza lub mięso – w zależności od rodzinnej tradycji i upodobań. Bardzo ważne przy daniu głównym jest wino. Na deser obowiązkowo podaje się słodki pudding lub churros, czyli tradycyjne hiszpańskie, chrupiące rureczki podawane z cukrem lub czekoladą. Hiszpanie najczęściej gotują i jedzą w domach, gdzie utrwalają tradycje i rozwijają życie towarzyskie. Czas spędzony przy posiłku jest dla mieszkańców bardzo ważny, właśnie ze względu na szlifowanie wspólnych relacji.