Aktualności

O Nas



Witamy w Salto, restauracji w której południowoamerykańskie smaki łączymy z polskimi tradycjami
i lokalnymi produktami pod okiem szefa Martina Gimenez Castro.
To miejsce, gdzie zapach przywodzi wspomnienie wytrawnych wakacji,
a każde danie odsłania pochodzenie naszego Szefa Kuchni, wynosząc je na nowy poziom.

Wnętrze urządzone w stylu àrt deco tworzy niepowtarzalny klimat i tło dla kulinarnych dzieł.
Wina specjalnie wyselekcjonowane przez najwybitniejszych polskich sommelierów,
Menu Salto, pełne jest ryb i owoców morza, przygotowanych we współczesnej odsłonie
i przy wykorzystaniu nowoczesnych technik; podawanych na ręcznie robionych talerzach
projektowanych przez szefa kuchni.

Nie brakuje tu także słynnej wołowiny, sezonowanej na miejscu
a autorskie desery, wytwarzamy od podstaw według własnej receptury.

 

 

Menu degustacyjne

Menu degustacyjne Salto to pokaz kunsztu Szefa Kuchni.
Obejmuje ono 6 dań w cenie 259 zł/os. lub 399 zł/os. wraz z selekcją win dobranych do potraw.

By skorzystać ze menu degustacyjnego, konieczna jest rezerwacja 24 godziny wcześniej.
Na menu degustacyjne zapraszamy od poniedziałku do soboty, do godz. 20:30.

 

 
Langustynka / marakuja / oliwa z oliwek

 
Ośmiornica /nora / dorsz

 
Płaszczka / kalafior / foie gras

 
Zając / karob / figi / Malbec

 
Koza / topinambur / bakłażan

 
Orzech laskowy / dulce de leche / rum / kawa

 


 

A' la carte

Przystawki

Tradycyjna argentyńska lekko pikantna zupa z pomidorami, rybami i owocami morza28 zł
Sałatka z pieczoną cykorią, grillowaną sałatą rzymską, serem pleśniowym i dressingiem pistacjowym33 zł
Ceviche z corviny z batatem gotowanym z pomarańczą i przyprawami korzennymi43 zł
Wędzony na ciepło łosoś bałtycki serwowany na kremowej Philadelphii z sianem z pora39 zł
Tatar z sarny z marynowanymi grzybami, poziomkami i pastą z orzechów włoskich51 zł
Pierogi z kaczką z tatarem ze świeżych gruszek, chleba razowego i oliwy majerankowej, podlane consomme z kaczki35 zł

Dania Główne

Policzki i podgardle z dorsza z kremem chrzanowym, pachnotką zwyczajną i chipsami z topinamburu59 zł
Płaszczka z palonym masłem na puree z topinamburu z sianem z pora i foie gras89 zł
Argentyńskie ravioli z przegrzebkami, krewetkami i mulami zapiekanymi ze śmietanką i estragonem57 zł
Comber króliczy na puree z palonego kalafiora z demi glace z orzechami laskowymi i pikowane rajskie jabłka63 zł
Udziec  z jelenia z demi glace z wędzonych śliwek, słonecznika i pestek dyni na kaszy pęczak i palony por73 zł
Kaczka z karmelizowanymi buraczkami, aronią i puree z selera i rodzynek59 zł
Deska owoców morza z sosami aioli i nikkei109 zł

Grill

Wołowinę sezonujemy w restauracji przez minimum 24 dni.

Antrykot / 300g83 zł
Rostbef / 250g77 zł
Polędwica / 190g89 zł

Desery

Kruche ciastko z karmelem dulce de leche i czekoladą podawane z lodami z orzecha laskowego33 zł
Ciastko kakaowe z wywarem z matchy z grillowaną dynią i lodami karmelowymi24 zł
Jeżyny w postaci sorbetu, musu oraz świeżej z musem z białej czekolady i bezą29 zł

Wina musujące
(125 ml)

SEGURA VIUDAS CAVA, SEGURA VIUDAS
Macabeo, Parellada, Chardonnay, Pinot Noir26 zł
SALMON RESERVE 100% MEUNIER
100% Pinot Meunier 58 zł

Wina białe
(150 ml)

TORRONTES, LAS PERDICES
Torrontes26 zł
VETTE, SAN LEONARDO
Sauvignon Blanc34 zł
CHABLIS, LOUIS MICHEL
Chardonnay46 zł

Coravin
(125 ml)

CONDRIEU „LES TERRASSES DU PALAT”, FRANCOIS VILLARD
100% Viognier 70 zł

Wina czerwone
(150 ml)

ARUMA MALBEC, BODEGA CARO
Malbec28 zł
PINOT NOIR RIVERLORE, WAIRAU RIVER
Pinot Noir34 zł
RIOJA BORDON GRAN RESERVA, BODEGAS FRANCO ESPANOLA
Tempranillo, Mazuelo, Graciano 46 zł

Coravin
(125 ml)

„TINAMU”, LAS PERDICES
Malbec, Cabernet Franc, Petit Verdot, Tannat 83 zł
NUITS SAINT GEORGES 1-ER CRU, DOMAINE DE L'ARLOT
Pinot Noir 152zł

Wina deserowe & wzmacniane
(75 ml)

SHERRY FINO, OSBORNE
100% Palomino Fino22 zł
SHERRY MEDIUM “OLD HARVEST”, XIMENEZ SPINOLA
100% Pedro Ximenez49 zł
QUINTA DO INFANTADO VINTAGE PORT
34% Touriga Nacional, 33% Tinta Roriz, 33% Touriga Franca 59 zł

Private dining


Niektóre spotkania wymagają większego poziomu prywatności niż stolik w rogu sali.
W Salto dysponujemy 3 salami dostosowanymi do potrzeb naszych gości.


Największa prywatna sala naszej restauracji, znajdująca się na pierwszym piętrze hotelu Rialto,
z własną toaletą oraz balkonem lubianym przez gości palących.
Astoria to sala przeznaczona na biznesowe śniadania oraz uroczyste kolacje i spotkania do 30 osób.

Sala ukryta pomiędzy pokojami hotelowymi umeblowana oryginalnymi meblami z lat 20tych.
Pełna dyskrecja obsługi i odległość od restauracji czyni salę doskonałym rozwiązaniem na kolację biznesową dla 4-8 osób.

Sala z kominkiem dla najlepszych gości hotelu Rialto. Miejsce na prywatną kolację dla 2-4 osób.
Wyjątkowa atmosfera tego miejsca jest idealnym rozwiązaniem na wyjątkową kolację we dwoje.



Nasz team

Atmosfera i smaki Salto to efekt współpracy całego zespołu - począwszy od Szefa Martina Gimenez Castro,
poprzez utalentowanych kucharzy, doświadczonych barmanów, kelnerów i sommelierów, po początkujących członków naszego teamu.
Stawiamy na profesjonalizm i wspólny rozwój. Chcemy tworzyć rzeczy, które przejdą nasze oczekiwania
i pozwolą naszym Gościom na przeżycie niezwykłej kulinarnej przygody.

Jeśli chcesz do nas dołączyć, daj nam znać. Napisz na: info@saltorestaurant.pl

 

Martin Gimenez Castro / Executive Chef

Argentyńczyk. Jego zamiłowanie do fine dining oraz dań z ryb i owoców morza ukształtowało się w Pradze, by zostać w pełni rozwiniętym w Sale&Pepe na Florydzie. W amerykańskiej restauracji poznał swoją przyszłą żonę – Polkę, z którą zamieszkał w Warszawie. Zwycięzca pierwszej edycji Top Chef, który w Salto nieprzerwanie rozwija swoją pasję zgodnie z maksymą „continuous development” i zdobywa kolejne kulinarne wyróżnienia, m.in. Szefa Jutra Przewodnika Gault&Millau.
Również Szef warszawskiego Ceviche Baru.

Paweł Wdowiak / Sous Chef

Kucharz z wieloletnim doświadczeniem, który od początku kariery pracował w Warszawie, w tym w topowych restauracjach rekomendowanych przez przewodnik Michelin. Zwycięzca wielu konkursów gastronomicznych. Miłośnik kuchni polskiej i lokalnych produktów, znany ze świetnego smaku i precyzji.

Ana Florecia Da’vila / Pastry Chef

Urodzona w Mendozie w Argentynie, studiowała na Escuela Islas Malvina. Pracowała między innymi w USA na Florydzie w Mezo Beach Ocean Resort oraz w Paragwaju dla Francisa Mallmanna i uczyła sztuki cukiernictwa w Islas Malvinas and O’hara.

Jola Balicka / Chef de Partie

Już jako nastolatka wiedziała o swojej pasji i konsekwentnie ją realizowała. Na Krecie w Agios Nicolaos odnalazła prawdziwą świeżość produktów śródziemnomorskich, by następnie odkrywać kolejne kulinarne zakątki świata, ich smaki i techniki – Barcelonę, Londyn, Pragę, Leicester. Praktykowała m.in. u Salvadora Tassari, a w Polsce - u Wojciecha Modesta Amaro.

Juan Pablo Cutipa / Chef de Commis

Peruwiańczyk z pochodzenia, pracował w prestiżowych restauracjach w Peru, w tym w El Seńorio de Sulco z samym
Flavio Solorzano, organizatorem słynnego festiwalu "Mistura" w Limie, w La Locanda,
czy w Central - czwartej najlepszej restauracji na świecie, z Szefem Virgilio Martinezem.

Leslie Murrain / Chef de Partie

Urodzony w Birmingham w Anglii, uczęszczał do najlepszych szkół gastronomicznych w Europie: College of Food Science w Birmingham i College Vincent Square w Westminister. Swój sukces zawodowy zawdzięcza mamie, która zaraziła go gotowaniem, kiedy miał 6 lat. Jego motto brzmi: „ When you start with the best once is enough”.

Paweł Kalużny / Restaurant Director

Wirtuoz zarządzania lokalami gastronomicznymi ze specjalnością „openingową” i hotelarską. Współpracował z Hilton Worldwide przy hotelach Conrad Dubai, londyńskim Hilton Tower Bridge czy DoubleTree by Hilton Warsaw. Otwierał m.in. nagrodzone: Takara Restaurant w Londynie, czy Restaurację Izel w Dubaju. Eksploruje kreowanie doświadczenia w gastronomii i jest członkiem wąskiej kapituły Bar Roku.
Zarządza także warszawskim Ceviche Bar.

 

Paweł Kucharczuk / Sommelier

Kiedy kilka lat temu przypadkowo trafił do pracy w hotelowej gastronomii nie sądził, że ten świat tak go pochłonie. Dzisiaj cieszy się, że może współtworzyć bogatą kartę win oraz współpracować z najlepszymi. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, posiadacz prestiżowego dyplomu WSET level 2. Prywatnie wielki fan cygar i kulinarnych podróży.

 

Jeśli chcesz do nas dołączyć, daj nam znać.

Napisz na: info@saltorestaurant.pl

 

Kontakt

 

Informacje

Restauracja otwarta jest codziennie.


Na menu degustacyjne oraz pełną a' la carte zapraszamy
od poniedziałku do soboty. Menu degustacyjne wymaga rezerwacji       24 godziny wcześniej i jest serwowane do godziny 20:30.

Rezerwacja

Stoliki prosimy rezerwować dzwoniąc do nas
lub wysyłając smsa na numer +48 535 080 011
lub poprzez automatyczny system rezerwacji klikając poniżej



Adres

Salto Restaurant
ul. Wilcza 73
00-670 Warszawa
Zadzwoń: +48 535 080 011
Napisz SMS: +48 535 080 011
Wyślij e-mail: info@saltorestaurant.pl



Lokalizacja

Sprawdź na mapie trasę dojazdu