O Nas


Witamy w Salto, restauracji w której południowoamerykańskie smaki łączymy z polskimi tradycjami
i lokalnymi produktami pod okiem szefa Martina Gimenez Castro.
To miejsce, gdzie zapach przywodzi wspomnienie wytrawnych wakacji,
a każde danie odsłania pochodzenie naszego Szefa Kuchni, wynosząc je na nowy poziom.

Wnętrze urządzone w stylu àrt deco tworzy niepowtarzalny klimat i tło dla kulinarnych dzieł.
Wina specjalnie wyselekcjonowane przez najwybitniejszych polskich sommelierów,
Menu Salto, pełne jest ryb i owoców morza, przygotowanych we współczesnej odsłonie
i przy wykorzystaniu nowoczesnych technik; podawanych na ręcznie robionych talerzach
projektowanych przez szefa kuchni.

Nie brakuje tu także słynnej wołowiny, sezonowanej na miejscu
a autorskie desery, wytwarzamy od podstaw według własnej receptury.

 

 

Menu degustacyjne

Menu degustacyjne Salto to pokaz kunsztu Szefa Kuchni.
Obejmuje ono 6 dań w cenie 259 zł/os. lub 399 zł/os. wraz z selekcją win dobranych do potraw.

By skorzystać ze menu degustacyjnego, konieczna jest rezerwacja 24 godziny wcześniej.
Na menu degustacyjne zapraszamy od poniedziałku do soboty, do godz. 20:30.

 

 
Hamachi  / nikkei / wasabi



Corvina / burak / leche de tigre



Krewetka / tempura / kukurydza



Perliczka / batat / kurka



Koza / ziemniak / kasza gryczana

 

 
Kajmak / czekolada / śliwka / orzech laskowy
 
 

 

A' la carte

Przystawki

Tradycyjna argentyńska lekko pikantna zupa z pomidorami, rybami i owocami morza28 zł
Konfitowany borowik na musie z grzybów leśnych z kozim serem i rzepą marynowaną w syropie z pędów sosny36 zł
Grillowana ośmiornica z bakłażanowym majonezem i sianem z pora65 zł
Pierś z gołębia sous-vide podana na sosie śliwkowym i migdałowym oraz konfitowana noga w pestkach słonecznika62 zł
Brokuł w czarnej tempurze z krewetką argentyńską w sosie nikkei i sałatką z glonów morskich42 zł

Dania Główne

Żabnica z grilla na risotto z podgrzybkami i świeżą, czarną truflą82 zł
Ryba corvina podana na pieczonej dyni piżmowej z sosem z kukurydzy i chipsem z gryki68 zł
Policzki z Iberico marynowane w soku z antonówek z azteckim sosem mole i puree z topinamburu94 zł
Argentyńskie ravioli z kaczką w sosie rydzowym z żurawiną i demi-glace54 zł
Polędwica wołowa z puree z batatów, karmelizowaną szalotką z imbirem, liśćmi shiso i ziemią karobową105 zł

Grill

Wołowinę sezonujemy w restauracji przez minimum 24 dni.

Antrykot / 300g93 zł
Rostbef / 250g87 zł
Polędwica / 190g98 zł

Desery

Serek philadelphia z ganache i galaretką truskawkową oraz poziomkami29 zł
Ciastko czekoladowe z kajmakiem z karmelizowanymi orzechami laskowymi oraz śliwkowym musem z herbatą earl grey33 zł
Mus z czerwonego kakaowca z galaretką ze świeżych gruszek i lodami z sera Frontiera Blue26 zł

Wina musujące
(125 ml)

PROSECCO  'GORIO' EXTRA DRY, MALIBRAN, Veneto
Glera24 zł
SALMON 100% MEUNIER BRUT, Chaumuzy
100% Pinot Meunier68 zł

Wina białe
(150 ml)

RIESLING 'BONE DRY', REICHSRAT VON BUHL, Pfalz
100% Riesling29 zł
PROVINCE SAUVIGNON BLANC, ASTROLABE WINES, Marlborough
100% Sauvignon Blanc32 zł
CHABLIS, DOMAINE JEAN GROLLEY & FILS, Chablis, Burgundy
100% Chardonnay46 zł

Wina czerwone
(150 ml)

STUMP JUMP SHIRAZ, d' ARENBERG, McLaren Vale
100% Shiraz22 zł
PINOT NOIR 'UNIQUE', DOMAINE DU SALVARD, Loire Valley
100% Pinot Noir28 zł
LAMBUENA CRIANZA, BODEGAS LAMBUENA, Ribera del Duero
95% Tinta del Pais, 5% Merlot44 zł

Wina deserowe & wzmacniane
(75 ml)

SHERRY FINO, OSBORNE, Jerez
100% Palomino Fino22 zł
SHERRY MEDIUM “OLD HARVEST”, XIMENEZ SPINOLA, Jerez
100% Pedro Ximenez49 zł
LBV PORT UNFILTERED, QUINTA DE ROMANEIRA, Douro
50% Touriga Nacional, 30% Touriga Francesa, 10%Tinta Roriz, 10% Tinto Cao32 zł

Private dining


Niektóre spotkania wymagają większego poziomu prywatności niż stolik w rogu sali.
W Salto dysponujemy 3 salami dostosowanymi do potrzeb naszych gości.


Największa prywatna sala naszej restauracji, znajdująca się na pierwszym piętrze hotelu Rialto,
z własną toaletą oraz balkonem lubianym przez gości palących.
Astoria to sala przeznaczona na biznesowe śniadania oraz uroczyste kolacje i spotkania do 30 osób.

Sala z kominkiem dla najlepszych gości hotelu Rialto. Miejsce na prywatną kolację dla 2-4 osób.
Wyjątkowa atmosfera tego miejsca jest idealnym rozwiązaniem na wyjątkową kolację we dwoje.



Nasz team

Atmosfera i smaki Salto to efekt współpracy całego zespołu - począwszy od Szefa Martina Gimenez Castro,
poprzez utalentowanych kucharzy, doświadczonych barmanów, kelnerów i sommelierów, po początkujących członków naszego teamu.
Stawiamy na profesjonalizm i wspólny rozwój. Chcemy tworzyć rzeczy, które przejdą nasze oczekiwania
i pozwolą naszym Gościom na przeżycie niezwykłej kulinarnej przygody.

Jeśli chcesz do nas dołączyć, daj nam znać. Napisz na: info@saltorestaurant.pl

 

Martin Gimenez Castro / Executive Chef

Argentyńczyk. Jego zamiłowanie do fine dining oraz dań z ryb i owoców morza ukształtowało się w Pradze, by zostać w pełni rozwiniętym w Sale&Pepe na Florydzie. W amerykańskiej restauracji poznał swoją przyszłą żonę – Polkę, z którą zamieszkał w Warszawie. Zwycięzca pierwszej edycji Top Chef, który w Salto nieprzerwanie rozwija swoją pasję zgodnie z maksymą „continuous development” i zdobywa kolejne kulinarne wyróżnienia, m.in. Szefa Jutra Przewodnika Gault&Millau.
Również Szef warszawskiego Ceviche Baru.

Paweł Wdowiak / Sous Chef

Kucharz z wieloletnim doświadczeniem, który od początku kariery pracował w Warszawie, w tym w topowych restauracjach rekomendowanych przez przewodnik Michelin. Zwycięzca wielu konkursów gastronomicznych. Miłośnik kuchni polskiej i lokalnych produktów, znany ze świetnego smaku i precyzji.

Ana Florecia Da’vila / Pastry Chef

Urodzona w Mendozie w Argentynie, studiowała na Escuela Islas Malvina. Pracowała między innymi w USA na Florydzie w Mezo Beach Ocean Resort oraz w Paragwaju dla Francisa Mallmanna i uczyła sztuki cukiernictwa w Islas Malvinas and O’hara.

Jola Balicka / Chef de Partie

Już jako nastolatka wiedziała o swojej pasji i konsekwentnie ją realizowała. Na Krecie w Agios Nicolaos odnalazła prawdziwą świeżość produktów śródziemnomorskich, by następnie odkrywać kolejne kulinarne zakątki świata, ich smaki i techniki – Barcelonę, Londyn, Pragę, Leicester. Praktykowała m.in. u Salvadora Tassari, a w Polsce - u Wojciecha Modesta Amaro.

Juan Pablo Cutipa / Chef de Commis

Peruwiańczyk z pochodzenia, pracował w prestiżowych restauracjach w Peru, w tym w El Seńorio de Sulco z samym
Flavio Solorzano, organizatorem słynnego festiwalu "Mistura" w Limie, w La Locanda,
czy w Central - czwartej najlepszej restauracji na świecie, z Szefem Virgilio Martinezem.

Leslie Murrain / Chef de Partie

Urodzony w Birmingham w Anglii, uczęszczał do najlepszych szkół gastronomicznych w Europie: College of Food Science w Birmingham i College Vincent Square w Westminister. Swój sukces zawodowy zawdzięcza mamie, która zaraziła go gotowaniem, kiedy miał 6 lat. Jego motto brzmi: „ When you start with the best once is enough”.

Paweł Kalużny / Restaurant Director

Wirtuoz zarządzania lokalami gastronomicznymi ze specjalnością „openingową” i hotelarską. Współpracował z Hilton Worldwide przy hotelach Conrad Dubai, londyńskim Hilton Tower Bridge czy DoubleTree by Hilton Warsaw. Otwierał m.in. nagrodzone: Takara Restaurant w Londynie, czy Restaurację Izel w Dubaju. Eksploruje kreowanie doświadczenia w gastronomii i jest członkiem wąskiej kapituły Bar Roku.
Zarządza także warszawskim Ceviche Bar.

 

Paweł Kucharczuk / Sommelier

Kiedy kilka lat temu przypadkowo trafił do pracy w hotelowej gastronomii nie sądził, że ten świat tak go pochłonie. Dzisiaj cieszy się, że może współtworzyć bogatą kartę win oraz współpracować z najlepszymi. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, posiadacz prestiżowego dyplomu WSET level 2. Prywatnie wielki fan cygar i kulinarnych podróży.

 

Jeśli chcesz do nas dołączyć, daj nam znać.

Napisz na: info@saltorestaurant.pl

 

Kontakt

 

Informacje

Restauracja otwarta jest codziennie.
Godziny otwarcia: 12:00 - 23:00

Na menu degustacyjne oraz pełną a' la carte zapraszamy
od poniedziałku do soboty. Menu degustacyjne wymaga rezerwacji       24 godziny wcześniej i jest serwowane do godziny 20:30.

Rezerwacja

Stoliki prosimy rezerwować dzwoniąc do nas
lub wysyłając smsa na numer +48 535 080 011
lub poprzez automatyczny system rezerwacji klikając poniżej



Adres

Salto Restaurant
ul. Wilcza 73
00-670 Warszawa
Zadzwoń: +48 535 080 011
Napisz SMS: +48 535 080 011
Wyślij e-mail: info@saltorestaurant.pl



Lokalizacja

Sprawdź na mapie trasę dojazdu